vader Zen zoon
Ontologie
meer over Hace
Ontology society

 

 

 

de schrijver: Hace

 

Hace werd geboren in de tweede wereldoorlog, eind 1943, op het eiland Texel.

vader Zen zoon, "zen en de kunst van overleven" schreef hij, op verzoek, binnen 5 weken. Dit gebeurde tijdens de zomer van 2005 in een rivierdal van zijn geliefde Catalaanse bergen . Levend met zijn Catalaanse vriendin in een kleine toercaravan, als naturisten tussen de vele vlindersoorten te midden van de natuur, langs een rivier in de Tavascan vallei.

Ontologie, "de wetenschap te bestaan in heelheid" werd geschreven gedurende het voorjaar van 2007, in het afgelegen, stille dal van Ager

vader Zen zoon

Omdat Zen uitsluitend geleefd kan worden is er over praten of schrijven zinloos?
De betekenis van Zen als een manier van zijn wordt duidelijk wanneer een vader en zijn zoon, als natuisten, samen een etmaal door brengen.
Alleen in een spectaculair bergrivier dal en volledig blootgesteld aan de natuur concentreren zij zich op de jongen zijn vraag:

"Als je zomaar, ineens, midden in een gesprek dood kunt zijn, zoals mijn vriend vannacht terwijl je nog maar achttien bent, waarom gaat het dan in het leven?"

Naarmate hun gesprek zich ontwikkelt en het wezen van de hen omringende natuur is verkend, begint de zoon's gewaarwording toe te nemen. In een serie van herinneringsflitsen gebruikt zijn vader ook feiten en ervaringen uit zijn eigen leven om zijn zoon door een wel haast organisch proces van groeiend bewust zijn heen te helpen.

Gedurende deze ongebruikelijke inwijding ontwikkelt de jongen's zienswijze zich van een niveau van betrekkelijke onwetendheid naar een hoger niveau van bewustzijn en zelfkennis. Wanneer hij zelf de antwoorden ontdekt die passen bij zijn vragen kan de lezer hem volgen op zijn pad naar verlichting.

 

ONTOLOGIE

behandelt de wetenschap van het zijn.

Dit historisch uitgangspunt en basisbegrip van de filosofie heeft zich voornamelijk ontwikkeld in twee richtingen; de fenomenologie en de theologie.
Hace heeft in dit boek deze denklijnen samen gevoegd door een uniek systeem van analyse en toelichting. Met deze synthese heeft hij eindelijk de zijnsfilosofie ontsloten en gemakkelijk toegankelijk gemaakt.
Ontologie, als feitelijke wetenschap van bestaan, van het zijn, maakt het mogelijk een besef te ontwikkelen van te bestaan in heelheid. In die zin is ontologie de religie van de realiteit.
Dit gaat de religies van het geloven te boven, of voorbij. Zo een zelf ontwikkeld besef van heelheid maakt vrij en bevrijdt van illusies en de idee van te verlenen diensten aan allerlei goden.

"Godsdiensten worden dan ervaren als volstrekt overbodig".

Iedereen kan nu dit nieuwe heldere inzicht delen en gebruiken als eigen gereedschap om spanningen en angsten te verminderen die we oplopen als gevolg van demagogie en eigen vooroordelen.
Wanneer "de wetenschap te bestaan in heelheid" werkelijk wordt begrepen en beoefend zal dit leiden tot het ontwikkelen van een duurzaam vrijheidsgevoel in te beleven volwaardigheid.

vader zen zoon Ontologie meer over Hace
Top

 

© Copyright Hace - vader Zen zoon web, updated october 2007
© Copyright Hace - vader Zen zoon web, updated- may 2008-